Forumlar > Pardus-Linux.org > Öneri ve İstekler (YAVRU PARDUS: Hafif bir Pardus 2011 sürümü...)
sdb kullanıcısının resmi

sdb

YAVRU PARDUS: Hafif bir Pardus 2011 sürümü...

Merhaba,

Şu başlığı örnek göstererek bir öneride bulunmak istiyorum: http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?f=333&t=22543

Malumunuz Ubuntu'nun Lubuntu veya Xubuntu (zubuntu) gibi hafif sürümleri mevcut. Gerçi bunlar, boyutuna oranlayınca çok da hafif sayılmaz ama benim önerim bir taşla bir kaç kuş (boyut, donanım ve kurulum) vurmak yönünde:

Belki de Özgürlük İçin Beyin bölümünde mi yazmalıydım; düşük hızda ve/veya kotalı internet erişimli Linux severlerin hemen deneyebileceği bir Yavru Pardus görüntüsü paketlemek çok mu zordur?

Damn Small Linux herkes bilir sanırım ya daaaa, Slitaz veya Tiny Core Linux (<-- bunun mikrosu bile var!) daha iyi bir örnek olabilir. Oysa bugün Pardus 1 GB. boyutunu aşmış ve her manada giderek büyümeye devam ediyor. Bence artık olgunlaştı ve bir yavru doğurma zamanı geldi. Amaç yukarıda da bahsettiğim gibi, Pardus ile tanışmak için en ufak bir nedenin kalmaması. Hatta DD for Windows (rawwrite) ile bütünleşik çalışan bir kurulum dosyası (MSI) ile birlikte yayınlanarak kolaylıkla USB'ye kayıt imkanı sağlanabilir. Böylece Windows'dan Linux'a geçişler daha kolay olur. Zaten daha fazlasını görmek isteyen tam sürümü çekmek isteyecektir.

Ne dersiniz arkadaşlar? Bu konuda dikkatimden kaçan başka sorunlar olabilir mi? Ben istiyorum ki Linux'a geçiş daha kolay olsun ve bir gün Windows kullanan kalmasın!

Çok mu gaddarım...Smile

S.Dinçer

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

Re: YAVRU PARDUS: Hafif bir Pardus 2011 sürümü...

ÇoMaK projesinden haberiniz vardır muhtemelen. Ubuntu'nun bu özellikleri, Haziran ortasında Pardus 2011'de de olacak. En azından planlanan o. Pardus 2011 LXDE, KDE'ye göre eski makineler için oldukça iyi performans veriyor. Daha da performans sağlayan bir masaüsrü yöneticisi olan Openbox da mevcut.
Şu anda da, Pardus'u taban kurulumu ile kurarak, istediğiniz masaüstü yöneticisini üzerine kurabilir ya da masaüstü yöneticisi olmadan da kullanabilirsiniz. Ama bunu yapmak, ileri seviyede bir GNU/Linux kullanıcısı olmayı gerektiriyor. Bir son kullancı ya da Winzort'tan kurtulmaya çalışan birisi için pek uygun bir çözüm değil ne yazık ki.
Daha önce, aklımda yanlış kalmadıysa, Pardus tabanlı hafif bir dağıtım çıkarmaya çalışanlar olmuştu. PardusMan gibi, istenilen özelliklere sahip bir Pardus kalıbı hazırlamak gibi bir proje de vardı. Ama ikisi de şu an yok. ÇoMaK projesi hazır olduğu zaman, YALI'ya eklenen biz özellikle bu sağlanabilir. Mesela taban kurulumu tamamladıktan sonra YALI, hangi masaüstü yöneticisini kullanmak istediğimizi sorarak, o masaüstü yöneticisinin paketlerini indirip kurulumu tamamlayabilir. Ancak bunun olabilmesi geliştiricilere bağlıdır sanırım.
Yine topluuktan bir grup, Pardus tabanlı hafif bir dağıtım yapabilir belki.

Çok mu iyimserim?.. Smile

sdb kullanıcısının resmi

sdb

Evet, iyimser olmak lazım yoksa zorluklar birikerek insanı yıldırıyor; sanırım biraz da inatçı olmalı...Smile

Aslında basit şeylerden hoşlanıyorum, Linux'dan da. Ama çelişkiye bakın ki Linux basit değil! Yine de kişiselleştirilerek daha hafif bir hale getirilebiliyor. O yüzden obez Windows'dan uzak durmalı. Doymak bilmeyen koca bir goril o...

Peki Pardus'u kişiselleştirme yönünde benim gibi acemilerin yapabileceği bir şeyler var mı? Yani Yavru Pardus çok zor benim için ama paketlerin bazısını kaldırma, açılışı hızlandırma, efendime söyleyeyim diskte hiç bir zaman kullanmayacağım geliştirme ve sunucu dosyalarına silme gibi.

Cevap için teşekkürler, makalelerinizi okudum çok güzeller. Özellikle Linux tarihi çok kapsamlı ve bir benzerini CentOS Türkiye'de okumuştum (sanırım Linus'un hayatı hakkında kısa yazıydı) ama bana yeterli gelmedi. En kısa zamanda kaynaktaki kitapları alıp okumalıyım.

Sevgiler, saygılar...

metin5834 kullanıcısının resmi

metin5834

abilerim birşey sorabilirmiyim pardusun bu son sürümünde ofice programları çalışıyormu?

kuftikufti

Pardus ile LibreOffice paketi ön kurulu olarak gelir.

metin5834 kullanıcısının resmi

metin5834

evde program yükleyerek ofice programını yükleyemezmiyim?

kuftikufti

Kastettiğin MS Office ise hayır.