Pardus 2011 ve kurulumda RAID problemi
Merhabalar,
Öncelikle belirteyim, windows ortamlarında neredeyse 20 yıldır at koşturmama rağmen, linux camiasında tamamıyle yeniyim. Sıradan, basit konfigrasyonlu 2-3 makinaya Pardus, Fedora ve Ubuntu yükleyip sorunsuz çalıştığını görmüş olmak dışında bir linux tecrübem yok.
Sorunum karmaşık konfigrasyonlu bir makinaya Pardus'u kurmaya çalışmakla başgösterdi. Makina, Asus K8NE Deluxe marka bir anakarta sahip. Bu anakart üzerinde 4 IDE ve 6 SATA çıkışı bulunmakta ve çıkışlar 4xIDE+2xSATA (nVidia nForce) ve 4xSATA (Silicon Image Sil 3114) olmak üzere iki ayrı "fakeRAID" kontrolcüsü altında toplanmışlar. Makina biraz kalabalık ve konumuzla ilgili konfigrasyon şöyle:
Nvidia nForce3 üzerinde 2 adet 200GB ATA, 2 adet 300GB SATA ve 2 adet ATA DVD yazıcı mevcut. Bu kontrolcü üzerinde RAID kullanım dışı, diskler tek tek çalışıyor, bütün ilgili RAID opsiyonları BIOS'tan "disabled" konumunda.
Silicon Sil 3114 üzerinde ise 4 adet 80 GB SATA mevcut ve bu diskler RAID1+0 olarak tek bir volüm halinde çalışıyorlar.
Problemim ilk olarak pardus'un klavye ve saat ayarları arkasından gelen, "depolama aygıtları bulunuyor (ya da benzeri)" bir çalışma esnasındayken, "beklenmeyen hata (ya da benzeri)" diye bir uyarı vermesi ile başladı. Aynı hata mesajı ayrıca satırlar dolusu bir "error log" dosyasınıı geri bildirim olarak Pardus'a ulaştırmam ricası da içeriyordu ancak ne yazıkki dosyayı herhangi bir yere kaydetme seçeneği mevut değildi.
Birkaç denemeden sonra bunun 4x80GB Silicon Sil 3114 RAID1+0 Array ile ilgili olduğunu anladım. Yaptığım yüzeysel bir google taraması, Linux'un (ve özellikle Pardus'un) FakeRAID ile anlaşamadığı konusunda yeterince bilgi verdi, ben de, çok da önemli olmadığına karar vererek bu RAID'i BIOS tan kaldırmaya razı oldum.
Tekrar kurulumu başlattığımda,"depolama aygıtları bulunuyor" aşaması sorunsuz tamamlandı, ve Pardus bulduğu sabit diskleri önüme koydu.
Problem de burada başladı. 4 yerine 3 disk. Çünkü, RAID olmamalarına rağmen 300 GB lık iki diskim Pardus tarafından "nVidia RAID1 Mirror" olarak algılanmakta.
- Bu diskler BIOS'tan kesinlikle RAID olmayacak şekilde ayarlanmış
- BIOS'ta RAID ile ilgili herşey "disabled"
- Makinaya kurulu Windows XP bahsedilen diskleri olması gerektiği gibi, yani tek tek / ayrı iki disk olarak görüyor
Sizce nerede hata yapıyorum?
Saygılarımla,
- 26 okunma

PHoeniX
Re: Pardus 2011 ve kurulumda RAID problemi
SATA çalışma modlarını IDE veya AHCI olarak ayarlarsan sorun çözülecektir....
(Cevap geç geldiği için kusura bakma malum şampiyonluk
)
tayyare16
Re: Pardus 2011 ve kurulumda RAID problemi
Onu zaten yaptım, çalışma modları "RAID" değil "SATA" olarak ayarlı.
Bu arada Ubuntu da aynı hataya düşüyor. İkinci 4 disk RAID1+0'ı göremiyor, ama hata vermeden devam ediyor, ilk kontrolcüye bağlı ayrı diskleri ise aynı Pardus gibi RAID1 mirror olarak görme eğiliminde.
Sanırım anakart biraz standartları zorlamış.
Cevap için teşekkürler,