Pardus 2011.2 Sistemim Açılmıyor
Winzort ve Pardus 2011.2 nin kurulu oldugu bilgisayarımda, grub ekranından pardusu seçip ilerlediğimde Pardus açılış ekranı (yuvarlak sayacın döndüğü) göründükten sonra siyah ekrana geçiyor ve öylece kalıyor. Siyah ekran derken, bomboş bir siyah ekran. Herhangi bir komut satırı ya da yazı yok. BU aşamada hiçbir klavy hareketi işe yaramıyor. Adeta uyku modunda gibi.
Bu hata şöyle ortaya çıktı: Pardus kullanırken FF ve Paket yöneticisi açıktı. FF den internette gezinirken sistem dondu. Klavye de hangi tuşa bastıysam tepki vermedi. Bunun üzerine bilgisayarın Power düğmesine basarak bilgisayarı kapattım. Tekrar sistemi açtığımda ise siyah ekranda takılı kaldı. güvenli modda da açılmadı. bir ara, konsol ekranına geçerek startx komutuyla sistemi açabildm. Herhagi bir sorun yok gibiydi. Yeniden başlattım ancak yine siyah erkanda takılı kaldı.
Sistemim şuan açılmıyor. Çok ciddi bir sorun olduğunu zannetmiyorum; çünkü sadece sistemi güç düğmesinden kapattım başka bir şey yapmadım. Ayrıca, startx ile açınca gayet normal çalışıyor.
Ne yapabiliriz?
- 196 okunma

gabriç
Re: Pardus 2011.2 Sistemim Açılmıyor
Sistem açılırken esc yapıp baktım, "servisler başlatılıyor" yazısından sonra karaıyor ekran.
baDibere
Belki kdm paketi ile ilgili bir sorun vardır. kdm paketini tekrar yükler misin?
gabriç
Badibere, konsol ekranına ulaşmakta zorlanıyorum. hatta ulaşamıyorum. bilgisayar açılırken hemen ekran kararıyor ve bir daha hiçbir şeye tepki verimiyor...
Çalışan cd ile olur mu bu? ya da nasıl?
gabriç
Badibere, baştan silip kurdum hepsini. Açılöaöa ihtimaline karşı başka önerileriniz varsa yazın da olmazsa onları dadenerim.
baDibere
Durumunuz nedir?
gabriç
Sonuç alamadık. Başka ne yapabiliriz? daha yeni kurup güncellediğim bir sistem niye çalışmaz ki!
PHoeniX
dosya sistemi formatı olarak ext3 mü kullanıyordunuz? Eğer ext3 kullanıyor iseniz journaling özelliği olmadığı için elektrik kesilmeleri yada düzgün kapatılmadığında sıkıntı çıkabilir. ext4 yada raiserfs kullanmak iyi bir çözüm olabilir. Çalışan bir cd ile sistemi açıp,
fdisk -l çıktısına bakıp hatalara karşı onarmak istediğini disk bölümü gördükten sonra
fsck -p /dev/sdx
komutu ile bir / bağlı olan disk bölümünü taratın.
gabriç
ext4 kullanıyorum. daha önce defalarca bu şekilde bilgisayarı kapattığım oldu ama böyle bir hata ile ilk defa karşılaşıyorum.
dediğin komutları denerim. olmazsa son ihtimal nedir?
PHoeniX
Eğer sorun kapatmadan sonra olduysa dosya sistemi zarar görmüştür büyük ihtimal... fsck düzeltecektir.
GRUB ekranında Pardus seçili iken "e" tuşuna basıp,
.....kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdaX ro satırına gelip (ki burada sizin disk /dev/sdxX yerine disk UID si de olabilir) ro (read only) yazısından sonra paremetleri silin. quiet slash gibi parametleri silin. "b" tuşana basıp boot ettirip devam edin (GRUB legancy için anlattım GRUB2 kullanıyor isen aşağında options kısmında tuşlara bakarsın)
böylece ön yükleme ekranında tüm uyarıları ve çıktıları görebileceksin varsa kaldığı yer ve hat buraya yazarsın
gabriç
öncelikle, sistemi açamadığım için tty1 den komutları uygulamak zorunda kaldım. fsck yı yaptım. sistemi yeniden başlattım. şimdi sistem dönen daire ekranina bekliyor. daire sürekli dönüyor ama ilerleme yok.
ikinci önerini ise şimdi deneyeceğim. (hatta kalır mısın
)