Forumlar > Pardus > Yazılım (Pardus 2011 Paylaşım Sorunu)
esbulbul kullanıcısının resmi

esbulbul

Pardus 2011 Paylaşım Sorunu

Öncelikle Merhaba ;

Pardus ve linux dünyasında çok yeniyim.Pardus-2011.2 Cervus elaphus kurulu bir makinam var. Üzerinde 2 tane disk var. Sistemin kurulu olduğu diskte bir bölüme bir paylaşım klasörü oluşturdum. Sıkıntı olmadan görüyor.
Ancak yedek diskim üzerinde verdiğim paylaşımlar sistem yeniden başlatıldığında kayboluyor. Mutlaka login olup diske tıklayıp şifre girmem gerekiyor bu durumda yeniden paylaşım vermeden , aktif oluyor.

Bu diski mount etmemmi gerekiyor yada sorun ne olabilir?
Diğer sorum ise bu klasöre , bir kullanıcı açıp sadece ona yetki verecek şekilde bir paylaşım ekleyemedim.?

Not: kurumsal 2 diye bir surum kurmuştum daha önce samba onda biraz daha gelişmiş idi. Ancak son kurduğum (Pardus-2011.2 Cervus elaphus ) sürümde samba pek gelişmiş değil. smb.conf dosyasında paylaşımları göremiyorum.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

Re: Pardus 2011 Paylaşım Sorunu

Biraz sorunu açar mısınız? Bilgisayarınızdaki ikinci bir diski bağlamada mı sorun yaşıyorsunuz? Yoksa, ağ üzerindeki bir bilgisayara mı ulaşmaya çabalıyorsunuz? Eğer, probleminiz ilki ise, Samba ile bir ilgisi yok çünkü.

esbulbul

üstadım evvela alakana teşekkürler. Durum net olarak şu ;

Ben bu sunucuyu hem proxy server hemde dosya sunucusu olarak kullanıyorum. Makina üzerinden 2 adet h.d.d var. (120 + 500) üzerinde işletim sistemi olan diskte bir klasöre paylaşım verdiğim zaman sıkıntı yok. Yeniden başlattığım zaman sorun olmadan görüyor. Ancak üzerinde işletim sistemi olmayan yedek disk üzerinde bir klasöre paylaşım verdiğim zaman , makina yeniden başlatılırsa , paylaşım uçuyor. sisteme login olur , dizin listesinden bu diske tıklarsam root şifresi istiyor , girdiğim zaman paylaşım kendiliğinden geri geliyor. Yani sisteme login olmadan bu diske ve disk üzerindeki paylaşımlara erişim vermiyor.

Bu ilk sorunum , birde benim bu klasörlere giren herkese W/R erişimini kısıtlamam lazım yani kullanıcı rolleri tanımlamam lazım. Ancak bir türlü beceremedim.

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

Sunucu olan makine, yeniden başlatılınca, diski otomatik bağlıyorsa, smb.conf dosyasını yapılandırmanız işi çözecektir.

/etc/samba/smb.conf dosyasını root olarak açın ve [share] tagı altına paylaştırmak istediğiniz dizini ekleyerek kaydedin ve çıkın.

Örnek:

comment = Samba Linux share

path = /bağlanan_diskin/tam_adresi

browseable = yes

guest ok = yes

writable = no

create mode = 0700

gibi. Buradaki örnekte, path kısmında yazılı dizin, gözatılabilir, ancak yazılamayan ve sadece root'un yetkisinde olan bir paylaşım dizinidir.

Ağ üzerinden erişimi ise, [global] tagına örnek olarak;

hosts deny = ALL

hosts allow = 192.168.1.4 127.0.0.1

satırlarını ekleyerek 192.168.1.4 ve 127.0.0.1 IP adresine sahip makineler dışındaki tüm makineler için Samba servisini erişime kapatırsınız. Bu ve bu adresler size benden daha faydalı olacaktır.

esbulbul

deneyeceğim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

iyi çalışmalar.